De Staat, het is even wennen

Een eigen publiek met een eigen cultuur heeft deze band zeker. Als je daar voor het eerst tussen staat is het even wennen, maar dan heb je uiteindelijk een ervaring gehad.

De avond werd geopend door Another Sky. Een band bestaande uit twee vrouwen en twee mannen ziet er veel belovend uit, door de instrumentale opening. De zangeres begint met zingen en … alle gezichten in de zaal verkrampen en kijken elkaar vragend aan. De stem is veel lager dan verwacht, pas niet bij de indie-rock genre en galmt onverstaanbaar door de zaal heen.  Na het eerste nummer is het nog hopen dat het maar eenmalig was.

Helaas blijkt elk nummer overschaduwd te zijn door de misplaatste zang. Erg jammer, want voor wie goed luistert, is de instrumentale basis van deze band wél goed. Weinig personen hebben hier echter nog oor voor. Nadat de zangeres vertelt dat ‘the next song is about a previous life as a fish’ is het publiek afgehaakt en begint alvast het weekend te bespreken.

Eenmaal wachtend op De Staat wordt de grote zaal van Poppodium 013 Tilburg nog benauwder dan het al was. Dat deze avond is uitverkocht is duidelijk. Het publiek is opvallend. Grotendeels mannelijk en ouder dan dertig jaar oud. Het beweegt veel en loopt vooral heen en weer naar de bar om bier te halen. Een man vertelt trots dat dit al zijn dertiende keer De Staat is. Hij waarschuwt dat het een intense avond wordt en dat we een gezamenlijk punt moeten afspreken als we elkaar kwijt raken in de moshpit.

Na het opkomen van De Staat blijft de onrustige sfeer hangen in het publiek. Dit leidt er af van wat er op het podium gebeurt. En aandacht is nodig om te begrijpen wat er gebeurt als je als nieuweling in het publiek staat. Het is wennen aan de muziek, en de bijbehorende reactie. Het is hard en rock, met sterke focus op de drum. Het heeft echter ook een elektronisch gevoel, iets wat zeer uniek is. Zanger Torre Florim staat als een dictator op het podium statisch aan te geven wanneer het publiek terug moet zingen en geeft de danspassen aan. ‘Eigenlijk tel ik meestal alleen maar tot vier en dan gebeurt het al’ geeft hij toe.

Halverwege verandert de sfeer van bonkende rock naar hiphop: Rico & Sticks spelen een paar nummers, met de instrumentale begeleiding van De Staat. Bijzonder om mee te maken en dit publiek lijkt geen moeite te hebben met dit hiphop intermezzo.

Het publiek vooraan is vanaf het eerste moment volop in beweging, achter blijft nog druk bezig met het drinken van bier. Na het fenomenale nummer ‘Witch Doctor’  is iedereens positie in de zaal volledig gedraaid. Je zou denken dat ze hun grootste hit op het einde zouden spelen, maar het vindt net voor het encore plaats.  Ideaal, krijg je ook nog eens de kans om de band vooraan te bekijken.

Al bij al is De Staat live een ervaring die je een keer moet meemaken. Het is uniek in de muzikale stijl, maar zeker ook in de manier waarop een optreden plaatsvind. Zo dramatisch als die ene man waarschuwde is het zker niet, maar het even wennen. Daar staan ze al bekend op door de vele online filmpjes rondom ‘Witch Doctor’. 

Setlist:

 1. Me Time
 2. Down Town
 3. Input Source Select
 4. Peptalk
 5. Old MacDonald Don’t Have No Farm No More
 6. Murder Death
 7. Baby
 8. Make Way for the Passenger
 9. Pikachu
 10. Mona Lisa
 11. Hoedenplank
 12. Gekke Gerrit
 13. 0.0
 14. Psycho Disco
 15. I’m Out of Your Mind
 16. Get On Screen
 17. Witch Doctor
 18. Devil’s Blood
 19. Help Yourself
 20. KITTY KITTY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s