Krezip onwennig in de Ziggo Dome

Alle eerste keren gaan niet heel natuurlijk. Zo ook de eerste avond van Krezip´s grote comebackshows in de Ziggo Dome. Onnatuurlijk, te veel uitgedacht en een beetje ongemakkelijk voelt de show aan. Een break van tien jaar is niet niets; het kost wat moeite om weer terug te komen bij je eigen succes.  

Het voorprogramma van de avond is Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. Wat meteen duidelijk is dat de zaal te groot voor hem is. Leuk om naar te kijken en te luisteren in de laatste kroeg na een lange dronken avond, maar niet aan het begin een avond in de Ziggo Dome. Zijn Nederlandstalige teksten zijn gevuld met onderwerpen over eenzaamheid en ‘het er beste van maken’. En dát is precies wat hij zelf probeert tijdens zijn half uurtje of shine. ‘Kennen jullie Nederland in beweging?’ ,waarna hij de ‘stap-sluit’ oefening voordoet. Ja, hij krijgt het publiek er wel mee in beweging, maar niet voor lang. Nadat hij nog een mislukte poging doet tot zijn nummer om te toveren naar een ‘karoake avond’  voor het publiek, wordt het tijd voor hem op het podium te verlaten.

Dan is het moment daar waar heel het publiek op wacht. Een video met hoogtepunten uit hun legendarische jaren wordt getoond om het publiek op te warmen. Daar zijn ze dan: de zes leden van Krezip die vele Nederlandse harten in de jaren nul hebben veroverd. Er wordt begonnen aan hun nieuwe single ‘Lost Without You’, wat na zo’n opkomst als een domper aanvoelt. Al snel is duidelijk dat deze avond duizend keer is overdacht in hoe het zou gebeuren. De spontaniteit is nog ver te zoeken in de band.

Een aantal nummers verder verschijnt er ineens een loopbrug naar een podium in het midden van de zaal. De band loopt hier na toe en speelt een paar nummers van uit hun  debuutjaren. Al vrij snel wordt duidelijk dat het publiek weinig geeft om deze nummers. Ze zijn hard en wild zoals je verwacht van een net opkomend tienerrockbandje, maar de Krezipleden zijn inmiddels ruim dertig jaar oud…

Wat opvalt is dat Jacqueline voor elk ‘deel’ van de show een ander jasje aandoet. Enig idee, maar het geeft wel een modeshow idee in plaats van een nostalgische avond muziek.  Een  ding is zeker: deze vrouw heeft écht een gouden strot. Het is ongelofelijk wat voor klanken ze eruit perst, waardoor de nummers beter klinken dan dat ze ooit deden.

Eerder deze donderdag verscheen er een aftelklok op de sociale media van Krezip. Oh oh oh, wat zou er toch gaan gebeuren? Keuzemogelijkheden: meer shows, een nieuw album of een nieuwe single. Eenmaal terug op het hoofdpodium verschijnen de laatste tien seconde van deze klok. Ja hoor, tóch een nieuw album: ‘Sweet High’. Waar de een dit een geweldige stunt vindt, ben ik van mening dat dit het de magie van de avond weg haalt. De show voelt niet meer uniek, men weet nu dat we nog meer van Krezip gaan horen de komende jaren.  Wat volgt zijn enkele nummers van het nieuwe album. De nummers zijn zeker van goede kwaliteit en passen in het huidige tijdframe. Dat het publiek ineens een tijd naar onbekend werk luistert, neemt toch wat enthousiasme weg.

Na weer wat nummers op het hoofdpodium te hebben gedaan loopt de helft van de band weer terug naar dit kleine podium in het midden. Een vleugel staat klaar, je voelt hem al aankomen: het is tijd voor ‘If I Stay’.  Eerst wordt ‘Fine’ echter gespeeld, ‘omdat er zoveel mensen omvroegen’ aldus de band.  Na dit rustige stuk verandert de sfeer ineens. De band komt eindelijk los van hun nervositeit en de grote hits worden gespeeld. Jacqueline gaat op de vleugel staan en springt er op los, waarbij ze de discobal boven haar hoofd nét niet raakt. Ze loopt heen en weer, waarbij ze zelfs een hele ronde door het publiek maakt. Persoonlijk is het zeker, maar het neemt de aandacht van de muziek zelf wel weg.

Natuurlijk kan deze band de avond met maar één nummer afsluiten: ‘Sweet Goodbyes’. Emotioneel en nostalgisch is het zeker. Weer blijkt dat dit allemaal uitgedacht is: de band stopt af en toe helemaal met spelen en laat het publiek het nummer zingen. Het werkt gelukkig.

Krezip had deze eerste avond in de Ziggo Dome wat meer de touwtjes uit handen mogen geven. De manier waarom deze show is vormgegeven was zo gepland dat het een ongemakkelijk en nerveus gevoel gaf. Als gevolg kreeg het publiek niet echt de kans om los te komen… Laten we hopen dat de vrijdag en zaterdag show wat meer pit in zich had.

Het nieuwe album van Krezip is hier te luisteren:

Setlist van de avond:

 1. Lost Without You
 2. All Unsaid
 3. Won’t Cry
 4. Out of My Bed
 5. Back In Love
 6. I Apologize
 7. Dreams
 8. In Her Head
 9. Happy Now
 10. I’ll Be gone
 11. In Her Sun
 12.  Not Tonight
 13.  Everybody’s Got to Learn Sometime
 14. Venus
 15. Go to Sleep
 16. Come Back With Me Now
 17. How Would You Feel
 18. Only Dreaming
 19. All My Life
 20. Fine
 21. I Would Stay-
 22. Plug It In & Turn Me On
 23. You Can Say
 24. Sweet Goodbyes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s