De comeback van Krezip is het beste wat Nederland had kunnen overkomen

i’ll stare here in the distance
but i’ll grow up to be just like you, yeah

ALSOF HET UNIVERSUM het uitgedacht had, vond ik enkele weken geleden een video tijdens het zoeken naar materiaal voor de #10years challenge. Daar stond ik dan, op 9 jarige leeftijd, meezingend en dansend op ‘Sweet Goodbyes’ van Krezip.

Dat zette mij wel aan het denken. Krezip, dé Nederlandse band die in de jaren 1997 tot en met 2009 Nederland én mijn hart veroverde, heeft veel voor mij betekend. Daar zat ik dan, achter de computer van mijn ouders, YouTube video’s te kijken van de band. Had eigenlijk geen idee waar de liedjes over gingen, want Engels sprak ik niet. Ik vertaalde de songteksten met een versimpelde versie van Google Translate, zin voor zin. Een video die helemaal in mijn hart geschreven staat is de welbekende ‘I Would Stay’ van Pinkpop in 2000.

Daar zit Jacqueline Goveart dan achter de piano. Blond en jong net zoals ik. Mijn wilde kinderfantasieën gingen al dromen van een toekomst net als haar. Een toekomst vol muziek, zang en optredens. Niet alleen deze video, ook ‘All My Life’ brengt levendige kinderherinneringen naar boven, evenals ‘Out of My Bed’. Dit waren dé nummers die ik het meeste luisterde op mijn Sony Walkman MP3-speler op de basisschool. ‘Sweet Goodbyes’ had mijn hart het meest veroverd, zo erg dat ik het opvoerde op de plaatselijke playbackshow op Koninginnedag. En die video liet mijn voorbereiding zien, want ik wilde natuurlijk wel weten hoe ik eruit zag met mijn gezang en dansmoves. Trots was ik er zelf op, want het leverde mij maar mooi de eerste prijs op in 2008. Terugkijkend, zijn mijn bewegingen en kledingstijl toch best beschamend…

Na Krezip hebben er nog veel muzikale voorbeelden gevolgd. Katy Perry, P!nk en in mijn tienerjaren The Script, het waren altijd de muzikale namen die mijn wilde muzikale dromen deden ontwaken. Niet dat ik momenteel zelf op het podium sta, de toekomst in de muziek is er wel gekomen. Het bestuderen van muziek en wat het doet ons gedrag is mijn dagelijkse bezigheid geworden, waarmee ik met een glimlach kan terugkijken op mijn pop idool obsessies.

De afgelopen jaren heb ik nog wel eens nostalgisch de nummers van Krezip aangeklikt, maar nooit echt meer intensief geluisterd. En toen de realisatie na het zien van de 9 jarige ik was neergedaald, verscheen er ineens een aftelklok op de Facebookpagina van Krezip. Heel Nederland en ik werden wakker. Het echte besef kwam binnen, Krezip heeft meer betekend voor mij dan welke muzikant dan ook. Jacqueline en co lieten mij zien dat voor een simpele blonde Nederlandse dame muziek een carrière kon zijn.

krezipfb

Net op het moment dat ik dacht dat dit alleen voor mij gelde, appte een goede vriendin van me. Zelf heeft ze niet heel veel met muziek, maar ze was even enthousiast als ik over de terugkomst van deze band.

En toen wist ik het zeker: De comeback van Krezip is het beste wat Nederland had kunnen overkomen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s