The 1975 ontpopt zich en vliegt boven de maatschappij uit

 

 

A_Brief_Inquiry_into_Online_Relationships
Albumcover A brief Inquiry Into Online Relationships

In het derde studioalbum A Brief Inquiry into online Relationships  onderzoekt The 1975 alle aspecten van de huidige maatschappij. Met het gevoel van Radiohead, de beheersing van stijlen als Queen en de kalmte van Bon Iver is dit album van hoge kwaliteit

Een verdoofde seksualisatie van angst, tegenover jezelf, de liefde en voornamelijk de maatschappij. Zanger Matty Healy is al jaren verslaafd aan verschillende verdovende middelen en werd afgelopen zomer zeven weken opgenomen om af te kicken van zijn heroïneverslaving. In het nummer ‘Surrounded by Head and Bodies’ vertelt hij, onder een rustig gitaarmelodietje, over ‘Angela… a post- traumatic mess’ die hij tijdens zijn opname ontmoette. ‘It’s not living (When it’s not with you)’ komt in eerste instantie, zeker door de snelle dansbare popmelodie, over als een romantisch nummer. Niets is minder waar, de ‘you’ blijkt heroïne te zijn. ‘I can’t stop sweating or control my feet, Got a 20-stone monkey that I just can’t beat’ bewijst de strijd tegen zijn verslaving. De videoclip voor dit nummer toont ons een kafka-achtige setting waarin Matty met zijn band bezig is met de opnames voor de daadwerkelijke clip. Ondertussen ervaart de zanger allerlei hallucinaties en bevindt hij zich in andere situaties dan de rest van de band.

 

Zeer postmodernistisch, het kunstwerk dat zich ervan bewust is dat het een kunstwerk is. Ironisch, want ‘Modernity has failed us’ alsof het door een megafoon geschreeuwd is, vormt het standpunt in het nummer ‘Love It If We Made It’.  Met uitspraken als ‘Poison me Daddy’, ‘Fossil fueling Masturbation’, ‘I Moved on her like a bitch’ ondersteund met een sterke beat, smijt de band een spiegel in het gezicht van maatschappij.  In de bijbehorende videoclip flitsen er schokkende nieuwsfragmenten van de afgelopen jaren aan je voorbij. ‘And I’d love it  if we made it’. Het laat daarmee toont ons dat de verslaving van Matty als metafoor gezien kan worden voor de gehele maatschappij. Men misbruikt het internet continue voor het verkrijgen van aandacht. Door  onder andere extreme uitspraken, pornografie en vloggen willen we maar twee dingen: gehoord en gevoeld worden.

full
Fragmenten uit ´Love it if we Made It´ video

Verschillende stijlen en afzetten tegen de popconventies maakt dit album van hoge kwaliteit. Alsof OK!Computer van Radiohead een millenial zusje heeft gekregen, worden de computertechnieken, zoals autotune, op een juiste manier gebruikt. Stemmen van zang en instrumenten worden vervaagd en versneld. De computer komt letterlijk terug in het nummer ‘The Man who Married a Robot/ Love Theme’.  In het eerste deel vertelt de Britse mannenstem van SIRI ons in spoken word over ‘@SnowflakeSmasher86’, een man die zijn leven vergooit aan zijn relatie met ‘the internet’. Gevolgd door een liefdesthema, wat doet denken aan een rit door Droomvlucht in de Efteling.  ‘I Couldn’t Be More In Love’, een modern jazznummer laat nogmaals zien hoe slopend de liefde stiekem is, zeker als eigenlijk niemand meer om je geeft. En ja, dit staat samen op een album met het rapnummer ‘I Like America & America Likes Me’. Als verwijzing naar de fotoserie van Joseph Beuys, heeft dit nummer één boodschap: Amerika, stop met wapens, want ‘I’m scared of dying, Is this on fire? Would you please listen?!’. Het soepel samenvoegen van verschillende stijlen, is van Queen niveau.

Desondanks blijft de band dicht bij zichzelf. Het album begint traditiegetrouw met het nummer ‘The 1975’. De technologische versie deze keer: het laat meteen de smaak van het album zien. Het rockgehalte van de band is nog terug te vinden in nummers als ‘I Always Wanna Die (Sometimes). Als laatste nummer van het album laat de band onder rock- drums en griffjes zien, dat angst en depressie, hoe eindeloos het er ook uit ziet, over gaan.  ‘Inside Your Mind’  is vergelijkbaar met het eerdere nummer ‘Falling For You’.  Met zwoele saxofoonklanken, erotische gitaarlijnen en romantische drums werken deze nummers langzaam naar een climax toe. ‘Give Yourself A Try’ is uiteindelijk de boodschap. Je weet nooit hoe het leven gaat lopen en waar de mensheid heen gaat, dus doe gewoon je ding onder een schurend gitaarriffje.

1975
Fragment uit de ‘Give Yourself a Try’ video

A Brief Inquiry into Online Relationships vat het jaar 2018 voor ons samen. The 1975 heeft zich daarin als een Pokémon geëvolueerd tot een technologische, beheersing in stijlen maatschappijkritische muzikaalmeesterwerk. Zo´n album waar je over vijftig jaar nog over praat. Een soort afkickkliniek voor millenials.  En, ´I love it if If They made it´ om op het in 2019 geplande album Notes on a Conditional Form net zo´n hoge kwaliteit te leveren.

Artiest: The 1975

Album:  A Brief Inquiry into online Relationships

Uitgave: 30 november 2018

Producers: George Daniel en Matty Healy

Label: Dirty Hit

Achtergrondinformatie

Instrumentale kwaliteit leveren is niets nieuws voor The 1975. De band heeft een One Direction-boyband reputatie, al is dat onterecht. Ja, het is wel de manier waarop ze doorbraken. Na samen op school te hebben gezeten in Manchester, brachten Adam Hann (gitaar), Ross MacDonald (bassgitaar), George Daniel (drums) en Matty Healy (zang) vanaf 2011 enkele EP’s uit. Dit met het geluk dat zanger Matty zoon is van acteurs Denise Welon en Tim Healy, wat voor de juiste connecties zorgde.

Het debuutalbum The 1975 (2013) trok snel de aandacht van jonge meiden. Hits zoals ‘Chocolate’ en ‘Girls’ voldoen inderdaad aan het cliché pop-boyband gehalte. Het grote publiek was echter blind voor de rest van dit album. Sterk uitgedachte instrumentale nummers als ‘Anti-Christ’ en ‘HNSCC’ haalde alleen de deluxeversie van het album en lieten zien dat de band veel rockkwaliteiten in hun mars hebben.

Afbeeldingsresultaat voor the 1975 young

Deze kwaliteiten wel de ruimte op het album I Like It When You Sleep, for You Are So Beautiful yet So Unaware of It (2015).  Naar allerlei stijlen werd een uitstapje gemaakt bij het maken van dit album, maar de muziek bleef nog wel binnen de elektronische, rock en popgenres. Nummers als ‘Somebody Else’ en ‘The Sound’ brachten de band waardering bij het grote ‘serieuzere’ publiek. Critici begonnen de band te tippen als veelbelovend. De nieuwe muziek bracht de band inderdaad geen windeieren: halverwege december 2016 stond de band met twee uitverkochte shows in de O2 Arena in London.  De tweede show is onder de naam DH00278 uitgebracht als een live album. Wie dit album luistert zal versteld staan van de uitgedachte manier waarop de band hun nummers presenteert aan het grote publiek. Een setlist die over alle stijlen heen gaat als een achtbaan vol adrenaline tussen pop meezingers en instrumentale hartbrekers. Voor wie de show met beeldmateriaal op YouTube bekijkt zal zien dat de band de interactie met haar publiek vanaf moment een pakt en niet meer loslaat. Door middel van speeches van zanger Matty, sterke instrumentatie van de andere bandleden en de visuele effecten is de ‘boyband’-reputatie geheel onterecht.

Na deze show volgden er op sociale media al snel verwijzingen naar een nieuw album door de bandleden.  Het ‘Music for Cars’ tijdperk is aangebroken volgens de mannen, bestaande uit twee albums en een EP.  Het eerste muzikale werk, A Brief Inquiry Into Online Relationships werd, na de eerste vier singles, op 30 november uitgebracht.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s