Volwassen Bring Me The Horizon omarmt donkere puberjaren  

Op de tweeëndertigste verjaardag van zanger Oli Sykes trakteert Bring Me The Horizon het Amsterdamse publiek op een aangename verrassing: de band is klaar voor het echte werk en laat het verleden niet volledig achter zich.

20181121_095108-ANIMATION

Een band die vele stijlen beoefend is het zeker. In 2004 begonnen als een aantal depressieve drugsverslaafden jongens, werd er muziek uitgebracht waar je in een gezonde gemoedstoestand niet naar wilt luisteren. Onder het genre deathcore ramden de jongens boos en onhandelbaar op gitaren, schreeuwend over hoe verschrikkelijk en oneerlijk het leven wel niet is.  Deze fase was een letterlijke Suicide Season (2008) voor de band. Langzaam kwam de band uit hun opstandige periode en bracht in 2013 het album Sempiternal uit. Door zich meer open te stellen voor het rockgenre (mede door de verziekte stembanden van zanger Oli) kwamen nummers als ‘Can You Feel My Heart’ en ‘Sleepwalking’ bij het grotere publiek terecht. Het album heeft meer inhoud dan puberale boosheid en  ontving daardoor veel waardering.  Het daaropvolgende album That’s The Spirit (2015) gaf een breuk met de fans, de muziek viel te veel in de categorie pop om de net opgebouwde waardering nog te volharden.


In de poptempel AFAS Amsterdam bracht Bring Me The Horizon een ware ode aan hun muzikale ontwikkeling. Door te beginnen met hun nieuwste nummer ‘Mantra’ liet de band meteen hun volwassen gezicht zien. Gevolgd door een sterk uitgedachte wisseling tussen hun pop en rock gerelateerde metal nummers, bleef het enthousiasme hoog: elke noot werd meegezongen en gesprongen.  Halverwege vertelt de zanger:‘We’re gonna play some songs we haven’t played in a decade’ en laat hiermee het publiek in spanning afwachten. Door onder andere ‘The Comedown’ en ‘Medusa’ op de juiste manier te combineren veranderde Sykes’ band het publiek zo in het meest levende publiek in tijden. Niet alleen nummers uit hun duistere tijdperk zijn verder ontwikkeld. Alle nummers zijn in deze live uitvoering op goede wijze uitgebreid met zowel voor- als nastukken. Door uitgedachte instrumentale delen worden de nummers als een soepel geheel ter horen gebracht. De ‘boze geschreeuw’-reputatie is volledig achter zich gelaten door Bring Me The Horizon: live is de band uitgebreid naar zeven personen in plaats van vijf, wat voor betere instrumentatie dan op de albums zorgt. Het is bewonderlijkwaardig hoe deze band het oude werk uit de slijk heeft gehaald en op een volwassen wijze speelt. Grappen over Oli’s verjaardag en uitspraken van deze zanger als ‘No speech about politics tonight, cause The Netherlands are doing quite fine I guess’ bewijst dat het publiek tevens serieus genomen wordt.

IMG_20181120_214442

De plank werd door de band volledig misgeslagen op het conventionele encoremoment. Tegen het einde van de show verlaten de bandleden het podium en laten ze zanger Oli achter met drummer Matt Nicholls op akoestische gitaar. Ja, deze metalband heeft genoeg ballen om een akoestische versie te spelen van het nummer ‘Drown’. We zullen het maar als een knipoog zien naar de commotie die dit nummer in 2015 teweegbracht: het nummer is zo pop dat zélfs 5 Seconds of Summer het gecoverd heeft. Na een te korte pauze voor enige spanningsopbouw knalde de band hun grootste hits ‘Doomed’ en ‘Throne’ er nog uit.

IMG_20181120_215038
De jongens uit Sheffield zijn volwassen geworden en omarmen hun puberteit volledig. De adolescentie is een fase waarin men zich volledig uittest met de bijbehorende fouten. Alles wat je doet en laat in deze periode is bepalend voor wie je bent. Dat laat Bring Me The Horizon vol trots zien, op een volwassen wijze. Helemaal klaar voor het echte werk brengt de band 25 januari 2019 het album Amo uit. Daarnaast gaan ze in verschillende optredens de rest van de wereld laten zien wat ze in hun mars hebben.

IMG_20181120_222034

Artiest: Bring Me The Horizon

Voorprogramma: Fever333 en Yonaka

Locatie: AFAS Live Amsterdam

Datum: 20 november 2018

Tour: First Love

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s