Het narcisme van Dan Reylonds heeft Imagine Dragons gedood

Origins_cover

Uitgebreide toespraken tijdens concerten en een forse mening over politiek en mentale gezondheid, het is de zanger van Imagine Dragons niet vreemd. Nu de band een nieuw album heeft uitgebracht, blijkt Reylonds door zijn narcisme de rest van de band achter zich te laten.

Stel jezelf een vriendengroep voor zoals die in de televisieserie Friends. Na enkele wisselingen binnen de groep is er na de studententijd een hechte clique ontstaan. Ieder lid heeft zijn eigen karakter met kwaliteiten, die bijdragen aan de perfecte groepsdynamiek. Zo is de een goed in het uiten van zijn gevoelens, weet een ander altijd de juiste basis te leggen en is weer een ander goed in het soepel laten verlopen van de communicatie binnen de groep. Door het succes van zo’n groep maken ze veel mee: de hele wereld afreizen en bekend raken. Helaas veranderen mensen. Zo kan het zijn dat een persoon binnen de groep de aandacht naar zich zelf gaat trekken. Hij ziet zichzelf als dé wereldverbeteraar en zijn mening blijkt ineens wet te zijn. De hele groepsdynamiek verandert, waardoor de succesformule verloren gaat.

Dát is wat de Amerikaanse band Imagine Dragons is overkomen. Wat ooit een van de beste alternatieve rockbands was, is nu – net als velen andere bands – ten onder gegaan aan beroemdheid en de popindustrie. In 2011 brak de band door met de single ‘It’s Time’ waarna er de album Night Visions (2012) en Smoke + Mirrors (2015) volgden. Kracht: dat is het woord om de muziek te omschrijven. Zowel de emotionele kracht die te vinden is in het nummer ‘Demons’, als de motiverend kracht in het nummer ‘Radioactive’. In 2017 was daar, na een korte pauze, het album Evolve. Enkele nummers tipte nog aan de kwaliteit die wij van de band gewend waren, de rest van het album bleek een dode mus te zijn.

Nu is daar het album Origins. Door de band zelf wordt het album gepresenteerd als ‘het zusteralbum van Evolve’. De muzikale cyclus is hiermee rond volgens zanger Reynolds. Dat is wat zijn muziek nu is: een boodschap naar het grote publiek. Als een propagandamiddel tegen de huidige maatschappij waarin wij leven. Een duidelijk gevalletje van beroemdheid dat tot narcisme heeft geleid. Dit is duidelijk hoorbaar in het album. De focus is volledig gegaan naar de songteksten van deze zanger en laat de kwaliteiten van de andere leden in de kou staan. Als een snelle kant-en-klare hap, zo is het album uitgebracht. Veel herhaling in teksten en ritmiek geven een zeer goedkoop luistergevoel. Geschreven voor het grote publiek, missen de nummers het alternatieve rockelement volledig. Geen sterk uitgedachte gitaartechnieken van Wayne Sermon of krachtige drums door Dan Platzman. De identiteit van de band is daarmee verloren. Mocht je nog zoeken naar het opwekkende gevoel dat Imagine Dragons ooit gaf, dan moet je alleen het nummer ‘Natural’ hebben.  Als echte fan zal je je doodschrikken bij nummers als ‘Bullet In a Gun’ en ‘Cool Out’. Is het een amateur DJ die een remix heeft gemaakt van een Imagine Dragons sample? Helaas, het blijkt toch echt uitgebracht te zijn door de band zelf. 

Het is niets nieuws dat bands die ooit snel doorbraken zichzelf verliezen in popindustrie. Verlies van creativiteit en bekendheid die naar je hoofd stijgt zijn veelal de oorzaken. Dit heeft de groepsdynamiek van Imagine Dragons zwaar beschadigd. De kwaliteiten van de bandleden zijn in de schaduw blijven staan en heeft tot een slap aftreksel van de popindustrie geleidt.

Artiest: Imagine Dragons

Datum van uitbrengen: 9 november 2018

Genre: Alternatieve Indierock

Label: KIDinaKORNER

Producers: John Hill en Joel Little

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s