Spanningsloos uitmelken van kwaliteit

 

Halverwege oktober bracht Nothing But Thieves hun EP What Did You Think When You Made Me This Way? uit. Het uitbrengen van vier nummers, een jaar na een album, is niet nodig of succesvol.

Nothing but Thieves, de alternatieve rockband die hoge aanschrijvingen heeft bij het publiek en daarmee hoge verwachtingen eist. De in 2012 opgerichte band brak vrijwel meteen door met hits zoals ‘Itch’ en ‘If You Don’t Believe, It Can’t Hurt You’ in 2013. Door vervolgens het voorprogramma te zijn van vergelijkbare grote rocknamen zoals Muse en Twenty One Pilots steeg hun bekendheid meteen. Hun debuutalbum Nothing But Thieves werd met open armen ontvangen in 2015, want een groot publiek was er al. En dit album, met thema’s rond liefde en de bijbehorende depressieve gevoelens, legde geen windeieren. Twee jaar later volgde het album Broken Machine. In dit album worden voornamelijk de schaduwkanten van het succes van hun rockleven benadrukt: de slaapproblemen en de bijbehorende medicijnverslaving van zanger Conor spelen een thematische rol binnen dit album.

Een jaar na dit album is er alweer een nieuwe EP, bestaande uit vier nummers. Het is tegenwoordig zo, mede door opkomst van streamingdiensten zoals Apple Music en Spotify, dat artiesten zich steeds meer gaan richten op individuele nummers dan op het uitbrengen van een krachtig album. Dit is de Britse band echter niet ten goede gekomen. Aangezien dit nieuwe kwartiertje aan muziek niet heel verrassend is. Het is dezelfde – nog wel sterke – kwaliteit en hetzelfde gevoel dat wij gewend zijn van Nothing But Thieves.  Een sterke bas, pakkende gitaarriffjes en de emotionele krachtige stem van zanger Conor. Zélfs het langzame, zwaar melancholische element, zoals eerdere nummers ‘Sorry’ en ‘Lover, Please Stay With Me’ is vindbaar in het nummer ‘Take This Lonely Heart’. Je kan dus net zo goed naar de eerdere albums luisteren.

Eerlijk, toen deze EP in mijn Release Radar van Spotify kwam te staan, kostte het mij enige tijd om te ontdekken dat het om werk van Nothing but Thieves ging. Wat is deze oranje vormgeving met een zwarte maancyclus ineens? Het breekt met de subtiele witte en zwarte kleuren waarmee de eerste twee albums vormgegeven zijn. Daarnaast zal je je eerder afvragen wie RCA zijn. Deze bedrukte witte letters staan, ruim tien keer zo groot als de bandnaam zelf, bovenaan het album. Het blijkt de platenmaatschappij van de band te zijn, deze is ineens belangrijker te zijn dan de band zelf.

Het moment waarop het album is uitgegeven brengt daarbij geen enkele spanning met zich mee. Zo net na een druk festivalseizoen, wat al plaats vond na hun wereldtournee, laat de Britse band ons nauwelijks op adem komen. Een band waarvan het laatste album in teken staat van oververmoeidheid, gaat nog nét wat sneller door met hun muzikale werkzaamheden. Ironische keuze van – waarschijnlijk — een opdringerige platenmaatschappij. Deze biedt ons een overdosis aan Nothing But Thieves aan terwijl daar geen dringende vraag naar was. 

What Did You Think When You Made Me Like This?  Het lijkt er sterk op dat dit een vraag is richting de platenmaatschappij  RCA. Door dezelfde muzikale kenmerken als de vorige twee albums van Nothing But Thieves zijn deze vier nummers uitgemolken kwaliteit. En het is niet dat het publiek hier op zat te wachten, want Nothing But Thieves staat al zeker een jaar zodoende in de spotlights dat we ze amper nog zien staan. Deze vier nummers brengen daar ook geen positieve verandering in. Want een oververmoeide band is er al en een oververmoeid publiek zal volgen. Zo zal het succes – net zoals de EP kleur – opbranden.

Artiest: Nothing But Thieves

Releasedatum: 19 oktober 2018

Label: RCA Records

Genre: Alternatief/Indie Rock

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s